dimarts, 1 de març del 2016

1. MOTIVACIÓ I INTRODUCCIÓ

Des de l'assignatura de tecnologia se'ns ha proposat construir una estructura, en aquest cas un pont, amb un simple material: una passarel·la, silicona i espaguetis. Després de construir-lo posarem a prova la seva resistència, col·locant-lo entre dues taules separades per 25cm, fent que a cada taula hi hagi 5cm de pont. Així no aconseguiríem res, i el que volem fer és penjar una galleda al pont i anar afegint pedres, per tal d'arribar al punt que no pugui aguantar més i es trenqui, aconseguint així saber la resistència del pont i els errors comesos. 

Aquest treball servirà per treballar les estructures i els processos tecnològics. Amb això aprendrem què has de tenir en compte alhora de construir una estructura i com ho has de fer, també conèixer els tipus d'estructures que hi ha i per què estan fetes d'una manera i no d'una altra, i aprendrem el vocabulari i les eines necessàries per fer aquest tipus de construccions.

Abans de construir aquest pont però, hem estat treballant els esforços, les forces, les estructures... i tot el que cal saber quan parlem d'aquest tema. Després de fer això hem dividit el nostre treball en tres parts:

   -La primera part consisteix en la creativitat i la imaginació, hem buscat fotos reals de ponts ja construïts i hem fet esbossos dibuixant com ens agradaria que fos el nostre pont, tenint en compte les característiques que ha de tenir una estructura, ha de ser tant rígida com lleugera, resistent i estable. 

   -Després hem dibuixat el plànol amb el programa de dibuix "LibreCAD" i l'hem imprès, per poder començar la part de construcció de la nostra estructura. Hem estat diferents dies treballant en aquesta part, ja que és la part més manual i requereix paciència i precisió, ja que si t'equivoques en una part pot repercutir en tota l'estructura.

   -La tercera i última part ha estat la més divertida per alguns, ja que és la part destructiva, i que consisteix en fer una prova de resistència del pont i avaluar-ne els errors. En aquesta part és on pots aprendre més, ja que veus els errors i pots veure com millorar.


Per fer aquest treball has de tenir uns coneixements bàsics de processos tecnològics, que els pots aconseguir buscant per internet, ja que és la via més fàcil avui en dia, o pots parlar amb algú especialitzat en aquest tema, ja que si no entens alguna cosa pots preguntar-li o demanar-li consell sobre com fer-ho, o també hi ha altres recursos. 

He trobat aquest treball molt interessant, ja que si construeixes una cosa tu mateix pots aprendre molt més que si simplement t'ho expliquen i no ho has viscut. És una manera divertida d'aprendre ja que t'ho passes bé perquè treballes amb material pròxim i pot semblar fins i tot graciós construir un pont amb espaguetis. 


dilluns, 29 de febrer del 2016

2. IDEES

Primer he buscat idees de ponts ja construïts d'arreu del món per poder poder fer el meu. 

N'he trobat de diferents: 

Però el que m'ha agradat més i m'ha semblat més interessants ha estat la idea de triangular els ponts i els ponts amb arcs, per això he buscat més d'aquest tipus.







diumenge, 28 de febrer del 2016

3. ESBOSSOS

Agafant la idea de triangular el pont he fet diferents esbossos on hi ha diferents factors que faran que l'estructura sigui més resistent i més rígida, alhora que sigui estable.

He pensat en el punts de suport, que siguin resistents perquè serà per on el pont s'aguanti. 


















També he pensat en arquejar el pont, i en triangular-lo molt, perquè així es repartirà bé el pes per tota l'estructura i aguantarà força. 


















Al final però, he pensat que potser no cal triangular-lo massa perquè sinó pesarà molt i això podria fer que caigués abans. He fet diferents esbossos triangulant-lo de manera que que des del mig, que és on s'hi aplicarà la força que el vol fer caure, hi surtin radis cap a moltes parts del pont per repartir el pes. 










L'últim esbós que he fet, és el que s'assembla més a la idea que agafat. És un pont que està pràcticament tot triangulat, per davant i darrer té el mateix dibuix, triangles que van de la base a la part superior, i barres que travessen el pont de dalt a baix. la part de dalt i la base són pràcticament iguals, es diferencien en que la base és 5cm més llarga que la part superior. A les parts laterals he pensat també en triangular-les, ja que si no el pont estarà enganxat per tot arreu pro no serà una estructura resistent ja que ballarà, i així es mantindrà recte i no es podrà xafar. 


dissabte, 27 de febrer del 2016

4. PLÀNOL

Amb el grup hem mirat tots els esbossos i hem fet un plànol conjuntament, hem decidit les mides i totes les cares que ha de tenir el nostre pont, i el plànol final és semblant al meu esbós. 

He dissenyat un plànol en el qual el pont que fa 6cm d'altura, ja que si el faig molt alt té més possibilitats de tombar-se. La base fa 35cm, 10 dels quals faran de suport a sobre les taules, i la part superior fa 30cm. Les dues estan formades de triangles i cada 5cm hi ha travessers que van d'un cantó a l'altre perquè aguanti bé. Els laterals estan també triangulats i hi ha barres verticals perquè no s'enfonsi el pont. Hi ha unes barres que van des del mig de l'estructura fins al punt de suport, passant per la part superior, per així passar el pes del mig cap a les puntes que és on farà força el pont.
Just sota la base hi ha un arc que va d'un costat a l'altre del pont, pensat perquè faci força als punt de suport i pugui aguantar una part de l'estructura. 

He dibuixat tres cares, la superior, l'inferior i un lateral, ja l'altre serà igual, i els travessers dels cantons i de dins no els he fer perquè he pensat que no serà necessari.




divendres, 26 de febrer del 2016

5. PROCÉS DE CONSTRUCCIÓ

Primer de tot hem imprès el plànol del nostre pont en un full de mida A3. Com que al grup som quatre, per poder anar més ràpid n'hem imprès dos de cada, així dues persones poden treballar sobre un plànol i dues altres sobre un altre.

Quan hem tingut tots els plànols impresos hem agafat el materialAbansque hem necessitat per construir el pont: pistoles de silicona, cúters, unes fustes perquè a l'hora de tallar els espaguetis no tallem la taula, i sobretot 200 grams d'espaguetis. 

Aleshores ens hem posat a construir. Primer hem escollit una cara per la que començar, i hem començat mesurant la llargada dels espaguetis i comparant-la amb la que ha de fer el nostre pont. Com que hem vist que els espaguetis no eren suficientment llargs hem decidit de posar-ne tres per cada línia: un que comencés en un extrem i que arribés fins on arribés, i els altres dos un per sobre i l'altre per sota, però començant per l'altre extrem. I els espais que han quedat buit els hem omplert amb trossos sobrants d'espaguetis tallats a la mida. 



Abans de que s'assequés la cola hem enganxat els espaguetis, i hem anat fent això amb cada part. Hi ha hagut trossos en els que primer hem mesurat el full i hem tallat els espaguetis a mida per fer més ràpid la feina i així tots han quedat igual. En altres llocs, hem posat uns espaguetis a sobre dels altres per tal de que no haguéssim de tallar-los molt curts i quedessin forts i resistents. 



Al acabar una part hem començat una altra, i així fins a tenir-les totes quatre fetes. Gairebé sempre hem posat tres espaguetis per cada línia dibuixada, però en diferents ocasions n'hem posat només dos ja que hem pensat que no calia reforçar-lo tant. 


Quan hem acabat les quatre parts ha arribat l'hora de desenganxar la parts del pont dels fulls per tal de poder-les enganxar junt amb la passarel·la que té un ganxo pel qual es subjectarà la galleda on hi posarem pedres per tal de fer l'assaig. hem desenganxat les parts amb un cúter, però hem tingut alguns problemes ja que alguns espaguetis s'han trencat i hem decidit tornar a construir les parts malmeses. 

Finalment hem posat la base a sota la passarel·la, i com que la base és més llarga hem pogut enganxar els laterals perfectament, vigilant de no trencar res. Després hem enganxat la part superior, però hem vist que es bellugava una mica, i hem decidit posar uns travessers als extrems que van de la part superior d'un lateral fins a la part inferior de l'altre, dos creuats a cada cantó.


L'hem acabat reforçant algunes barres o la junta d'alguns espaguetis ja que hem vist que podien fallar fàcilment. 

dijous, 25 de febrer del 2016

6. RESULTAT FINAL

Finalment aquest és el nostre pont:




Els laterals són pràcticament iguals i la base i la part superior també, però la base és 5cm més llarga que la superior, ja que hem pensat que aguantaria més.


dimecres, 24 de febrer del 2016

7. ASSAIG DE RESISTÈNCIA

Quan tothom ha tingut el pont acabat, ha arribat l'hora de fer l'assaig de resistència, que consisteix en penjar una galleda del ganxo i omplir-la de pedres fins a fer caure cada pont, per tal de veure quants quilograms han aguantat i poder observar quin ha sigut el punt dèbil de l'estructura, i com es podria millorar, ja que aquest treball l'hem fet per això. 

La passarel·la i els ponts en general fan 35cm de llarg, ja que des del principi sabíem que per fer l'assaig posaríem dues taules separades per 25cm amb 5cm de cada extrem del pont a sobre de cada taula, per fer de punt de suport. 

Abans de tot però, hem fet un assaig amb la passarel·la sola, sense cap estructura, i hem observat que amb molt pocs quilos ja es començava a doblar i gairebé sense posar-hi gaire pes ja s'ha trencat per la meitat.

Després hem posat el pont al seu lloc i hem penjat la galleda, i hem anat posant pedres fins que hem vist que es trencava i ha caigut. Abans però, hem pesat el pont, ja que volíem saber quantes vegades hauria aguantat el seu propi pes.



El nostre pont pesava 153,43g i ha aguantat 11,8 Kg. Per saber quantes vegades ha aguantat el seu propi pes hem dividit els 11,8 Kg, o sigui 11.800g entre el seu pes, i hem vist que el nostre pont ha aguantat gairebé 70 vegades el seu pes. 

dimarts, 23 de febrer del 2016

8. AVALUACIÓ

Després de fer l'assaig hem pogut veure els errors de disseny i/o de construcció que hem comès al fer l'estructura.


Primer de tot s'han trencat uns espaguetis de la part del darrere i de mica en mica s'ha anat torçant, fins que la passarel·la s'ha partit en dues parts. El que hem vist és que la passarel·la al trencar-se no s'ha trencat pel mig, sinó que s'ha trencat per un costat, i creiem que ha sigut perquè potser hi havia parts del pont més resistents o més reforçades que d'altres. 

Quan ha caigut, ens l'hem mirat i hem observat que la part esquerra del pont estava gairebé intacta, però que la part dreta en canvi estava tota trencada. També hem vist que a la part dreta les columnes de darrere no estaven ben enganxades a la base, i per tant s'ha començat a trencar per aquesta part, com ja hem dit abans. 




Després de veure el resultat i els errors comesos, crec que si a sota hi haguéssim posat l'arc que teníem pensat principalment hauria aguantat més pes. També crec que en algunes columnes i en les barres hi podríem haver posat més material i haver comprovat que tot estigués ben enganxat i que no hi hagués possibilitats de que caigués per aquest motiu. o fins i tot fer servir un altre tipus d'espaguetis més plans en els contorns de la base i els laterals. Alhora d'enganxar totes les peces ho vam fer molt ràpid, i si haguéssim pensat una mica més per fer-lo més resistent podríem haver-hi posat travessers per dins de l'estructura, així haurien evitat que es torcés o haurien fet més difícil que això passés.